Toimitus 5,90€ – Ilmainen toimitus yli 49€ tilauksiin

Nokkonen

Nokkonen

Nokkonen on diureetti, mikä tarkoittaa, että se auttaa poistamaan haitallisia kemikaaleja ja ylimääräistä nestettä kehosta. Yrttilääkärit määräävät myös nokkosen käytön virtsateiden infektioiden hoidossa, koska se kykenee puhdistamaan ja hajottamaan toksiineja.

Nokkonen sisältää suuria määriä rautaa ja C-vitamiinia. C-vitamiini parantaa kehon raudan imeytymistä, mikä auttaa lievittämään anemiaa ja väsymystä. Tämä yrtti sisältää myös huomattavan määrän kaliumia, mineraalia, joka vähentää valtimoiden ja verisuonten jännitystä ja vähentää sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä.

Nokkonen sisältää myös A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä aminohappoja ja antioksidantteja. Vaikka niitä löytyy mistä tahansa, on tärkeää valita sijainti kaukana liikenteen höyryistä tai paikoista, joissa koirat ovat saattaneet ohittaa.

Nokkonen hoitona allergioihin, kipuun, eturauhasvaivoihin ja heinänuhaan

Nivelrikko

Nokkonen saattaa tarjota apua nivelten jäykkyydestä ja nivelrikosta kärsiville. Journal of the Royal Society of Medicinen tekemässä tutkimuksessa tutkittiin 27 nivelrikosta kärsivän potilaan hoitoa nokkosen lehdillä. Tutkimukseen osallistujiat hieroivat nokkosen lehtiä kipeälle alueelle viikon ajan. Nokkosen lehdillä hoidettavien potilaiden oireet olivat merkittävästi helpottuneet viikon jälkeen, verrattuna plaseboryhmään. Tutkijat havaitsivat nokkosen auttavan potilaita kahdella tavalla, kivun lievittäjänä ja tulehduksen hillitsijänä. Tutkijoiden hypoteesin mukaan nokkosen pistin saattaa aiheuttaa vastaärsytyksen, joka lievittää kipua lamaannuttaen substanssi P:n. Substanssi P on peptidi, joka lähettää impulsseja keskushermostoon. Kapsaisiini, toinen ärsyttävä luonnollinen aine, jota löytyy chileistä toimii myös samalla mekanismilla.

Tutkijoiden mukaan lehdistä tehty uute toimii myös ilman nokkosen pistävää vaikutusta. Se sisältää monta muutakin potentiaalista komponenttia, jotka hillitsevät kipua ja tulehdusta. Nokkosen lehdet sisältävät mm. histamiinia, asetyylikoliinia ja serotoniinia. Tutkijat eivät tiedä tarkkaa syytä nokkosen aiheuttamaan kipuun ja kutinaan. Tutkimus ehdottaa, että ihoreaktio saattaa johtua histamiinista kasvin lehdissä.

Maaliskuu ja huhtikuu ovat parhaita aikoja kerätä nokkoja, kun taas versot ovat vielä nuoria. Käytä suojakäsineitä ja poimi ylimmät herkät versot, jotka ovat kasvin ravitsevin osa. Nokkoja voidaan lisätä keittoihin, sekoittaa perunoita, mehuja tai tehdä teestä. Nokkonen lehdet on kypsennettävä ennen syömistä päästä eroon pistosta, elleivät ne ole mehustettuja.

Kaikki reseptit, joissa ainesosana on pinaattia, voidaan korvata nokkosilla.