Toimitus 5,90€ – Ilmainen toimitus yli 49€ tilauksiin

Toimivatko Detox-dieetit ja -puhdistukset todella?

Detoksifikaatiodieetit (detox) ovat suositumpia kuin koskaan.
Nämä ruokavaliot väittävät puhdistavan vertasi ja poistavan haitallisia myrkkyjä kehostasi.
Ei kuitenkaan ole täysin selvää, kuinka he tekevät tämän, mitä tiettyjä yhdisteitä niiden on tarkoitus poistaa ja toimivatko ne.
Tämä on yksityiskohtainen katsaus detox-dieeteihin ja niiden terveysvaikutuksiin. Tekstin alkuperäinen lähde on julkaistu terveyssivustolla Healthline.com ja MayoClinic.org

detox, superfood, healthy, luomuruoka, kotimainen, ruoka

Mikä on Detox?

Detox-dieetit ovat yleensä lyhytaikaisia ​​​​ruokavaliotoimenpiteitä, joiden tarkoituksena on poistaa myrkkyjä kehosta.
Tyypillinen detox-dieetti sisältää paastonajan, jota seuraa tiukka hedelmien, vihannesten, hedelmämehujen ja veden ruokavalio. Joskus detox sisältää myös yrttejä, teetä, lisäravinteita ja paksusuolenpuhdistuksia.

DETOX-hoito:

 • antaa levätä elimille paastoamalla, Stimuloi maksan päästä eroon myrkkyistä,
 • edistää toksiinien poistumista ulosteen, virtsan ja hien kautta,
 • paranna verenkiertoa,
 • tarjoa kehollesi terveellisiä ravintoaineita.

Detox-hoitoja suositellaan yleisimmin, koska ne voivat altistua myrkyllisille kemikaaleille ympäristössä tai ruokavaliossasi. Näitä ovat saasteet, synteettiset kemikaalit, raskasmetallit ja muut haitalliset yhdisteet.

Näiden ruokavalioiden väitetään myös auttavan erilaisissa terveysongelmissa, mukaan lukien liikalihavuus, ruoansulatusongelmia, autoimmuunisairauksia, tulehdusta, allergioita, turvotusta ja kroonista väsymystä,

Lääketieteellisiä tutkimuksia detox-ruokavalioista kuitenkin puuttuu, ja olemassa olevat tutkimukset voivat olla merkittävästi puutteellisia. Mutta terveellisten elämäntapojen kannattajat ja ravitsemusasiantuntijat vahvistavat detox-puhdistuksen tärkeyden ihmisille.

Yleisimmät tavat detox-hoitoon

On monia tapoja toteuttaa detox-dieetti – aina täydellisestä nälkäpaastoamisesta yksinkertaisempiin ruokamuokkauksiin.

Useimmat detox-dieetit sisältävät vähintään yhden seuraavista:

 • Paasto 1-3 päivää.
 • Tuoreiden hedelmä- ja vihannesmehujen, smoothien, veden ja teen juominen.
 • Juo vain tiettyjä nesteitä, kuten suolavettä tai sitruunamehua.
 • Raskasmetalleja, epäpuhtauksia ja allergeeneja sisältävien elintarvikkeiden poistaminen.
 • Lisäravinteiden tai yrttien ottaminen.
 • Vältä kaikkia allergiaa aiheuttavia ruokia ja tuo ne sitten hitaasti uudelleen käyttöön.
 • Laksatiivien, paksusuolenpuhdistusten tai peräruiskeiden käyttäminen.
 • Harjoittelemalla säännöllisesti.
 • Poistaa kokonaan alkoholin, kahvin, tupakan ja puhdistetun sokerin.

Detox-dieetit vaihtelevat intensiivisyydeltään ja kestoltaan.

Jotkut ihmiset kertovat tuntevansa olonsa keskittyneemmäksi ja energisemmäksi detox-dieettien aikana ja sen jälkeen. On kuitenkin vain vähän todisteita siitä, että detox-dieetit todella poistavat myrkkyjä kehosta. Itse asiassa munuaiset ja maksa ovat yleensä melko tehokkaita suodattamaan ja poistamaan useimpia nautittuja myrkkyjä.

Joten miksi niin monet ihmiset väittävät tuntevansa olonsa paremmaksi vieroitushoidon jälkeen? Se voi johtua osittain siitä, että detox-ruokavalio poistaa pitkälle jalostetut elintarvikkeet, joissa on kiinteitä rasvoja ja lisättyä sokeria. Näiden runsaskaloristen vähäravintoisten ruokien välttäminen muutaman päivän ajan voi olla osa sitä, miksi ihmiset voivat paremmin.

Jos harkitset detox-ruokavaliota, hanki ensin lääkäriltäsi. On myös tärkeää ottaa huomioon mahdolliset sivuvaikutukset. Esimerkiksi detox-dieetit, jotka rajoittavat voimakkaasti proteiinia tai vaativat paastoa, voivat aiheuttaa väsymystä. Pitkäaikainen paasto voi johtaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteeseen.

Paksusuolen puhdistus, jota suositellaan usein osana detox-suunnitelmaa, voi aiheuttaa kouristuksia, turvotusta, pahoinvointia ja oksentelua. Kuivuminen voi myös olla huolenaihe.

Lopuksi, muista, että ruokavaliot eivät ole hyvä pitkän aikavälin ratkaisu. Kestäviä tuloksia varten on paras terveellinen ruokavalio, joka perustuu hedelmiin ja vihanneksiin, täysjyviin ja vähärasvaisiin proteiinilähteisiin.

Jos päätät noudattaa detox-dieettiä, voit käyttää sitä terveellisen elämäntavan aloituksena tehdäksesi terveellisempiä ruokavalintoja eteenpäin joka päivä.