Toimitus 5,90€ – Ilmainen toimitus yli 49€ tilauksiin

Kuinka tehdä kauramaitoa kotona?

Viime vuosina kasvipohjaisista maitovaihtoehdoista, kuten kaurasta, on tullut uskomattoman suosittuja.
Kauramaito on hyvä valinta ihmisille, joilla on tiettyjä ruoka-aineallergioita ja -intoleransseja, koska se on luonnostaan ​​laktoositon, pähkinä- ja soijaton. Jos se on valmistettu sertifioidusta gluteenittomasta kaurasta, se sopii myös niille, joilla on gluteeniin liittyviä häiriöitä.
Kasvavan suosionsa ansiosta löydät sen useimmista ruokakaupoista ja verkosta. Voit tehdä sen myös itse kotona ja muokata makusi mukaan.
Kauramaito on helppo valmistaa kotona – ja mahdollisesti jopa halvempaa kuin kaupasta ostetut vaihtoehdot.

Kauramaito

Lisäksi itse tekemällä voit valita ainesosat ja välttää lisä- tai sakeuttamisaineita, joita löytyy joistakin kaupallisista tuotteista. Voit myös tehdä sen gluteenittomana käyttämällä sertifioitua gluteenitonta kauraa.

Näin valmistat kotitekoista kauramaitoa muutamassa minuutissa:

 1. Sekoita 1 kuppi (80 grammaa) kauraa 3 kupilliseen (720 ml) kylmää vettä 30 sekunnin ajan.
 2. Aseta liina leveäsuisen purkin tai pullon päälle. Kaada seos liinan päälle, jotta maito erottuu kaurasta.
 3. Nosta liinasta päistä pussin muodostamiseksi ja purista jäljellä oleva neste varovasti purkkiin.
 4. Voit parantaa makua lisäämällä ripaus suolaa, hieman vanilja- tai kaneliuutetta, muutama taateli tai hunaja ennen sekoittamista.

Voit säilyttää kauramaitoa turvallisesti jääkaapissasi jopa 5 päivää.

Limaisen lopputuloksen välttämiseksi käytä kylmää vettä, älä purista liinaa liian lujaa, kun valutat jäljellä olevan nesteen, älä liota kauraa etukäteen äläkä sekoita niitä yli 30 sekuntia.

Kauramaito on erinomainen monien vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuidun lähde.

Yksi kuppi (240 ml) rikastettua kauramaitoa sisältää:

  • Kalorit: 120 kJ
  • Proteiinia: 3 grammaa
  • Rasvaa: 5 grammaa
  • Hiilihydraatteja: 16 grammaa
  • Ravintokuitu: 2 grammaa
  • B12-vitamiini: 50 % päivittäisestä arvosta (PA)
  • Riboflaviini: 45 % PA:sta
  • Kalsium: 25 % PA:sta
  • Fosfori: 20 % PA:sta
  • D-vitamiini: 20 % PA:sta 
  • A-vitamiini: 20 % PA:sta 
  • Kalium: 8 % PA:sta 
  • Rauta: 2 % PA:sta

Kauramaito ei ole yhtä ravitsevaa kuin täyskaura, ja kaupallinen kauranmaito on usein rikastettu ravintoaineilla, kuten kalsiumilla, kaliumilla, raudalla, B-vitamiineilla sekä A- ja D-vitamiinilla. Sellaisenaan kaupasta ostetut versiot tarjoavat yleensä enemmän ravintoaineita kuin kotitekoiset.

Kauramaidossa on yleensä enemmän kaloreita, hiilihydraatteja ja kuitua kuin manteli-, soija- ja lehmänmaidossa. Se tarjoaa vähemmän proteiinia kuin soija- ja maitotuotteet.

Terveyshyödyt

Kauraa ja kauramaitoa koskevat tutkimukset osoittavat, että niillä voi olla useita terveyshyötyjä.
1. Vegaaninen ja laktoositon, soijaton ja pähkinätön
Kauramaito on järkevä vaihtoehto niille, joilla on tiettyjä ruokavaliorajoituksia.
Koska se perustuu kauraan ja veteen, se on vegaaninen eikä sisällä pähkinöitä, soijaa ja laktoosia.
Vaikka kaura on luonnostaan ​​gluteenitonta, sitä voidaan jalostaa samoissa tehtaissa kuin gluteenia sisältävät viljat, jotka voivat saastuttaa ne.
Jos pidät taatusti gluteenittomasta kauramaidosta, tarkista etiketistä, että valitsemasi tuote on valmistettu sertifioidusta gluteenittomasta kaurasta. 
2. Suuri B-vitamiinien lähde
Kauranmaitoon on usein lisätty B-vitamiineja, kuten riboflaviinia (B2) ja B12-vitamiinia.
B-vitamiinit ovat välttämättömiä optimaalisen terveyden kannalta, ja ne liittyvät lukuisiin etuihin.
Ne voivat esimerkiksi auttaa lievittämään stressiä, torjumaan oksidatiivisia vaurioita ja edistämään terveitä hiuksia, kynsiä ja ihoa – varsinkin jos sinulla on tämän ryhmän vitamiinien puutos.
3. Voi alentaa LDL (huono) kolesterolia
Kauramaito sisältää runsaasti beetaglukaania, eräänlaista liukoista kuitua, jolla on hyötyä sydämen terveydelle.
Beetaglukaani muodostaa suolistossasi geelimäisen aineen, joka voi sitoutua kolesteroliin ja vähentää sen imeytymistä. Tämä voi auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja, erityisesti LDL (huono) kolesterolitasoja, jotka on yhdistetty sydänsairauksiin.
Apolipoproteiini B on tärkein LDL-kolesterolin proteiini. Se on parempi sydänsairauksien riskin indikaattori kuin pelkkä LDL-kolesteroli.
Yksi kuppi (240 ml) kauramaitoa voi sisältää jopa 1,2 grammaa beetaglukaania.
4. Erinomainen luuston terveydelle
Kauramaitoon on usein lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka molemmat voivat hyödyttää luita.
Kalsium on välttämätön vahvoille ja terveille luille, koska se on tärkein kivennäisaine, jota käytetään niiden muodostamiseen. Ajan mittaan jatkuva kalsiumin puute ruokavaliossasi voi saada luusi hauraiksi ja murtumaan tai murtumaan todennäköisemmin.
Riittävä D-vitamiini on yhtä tärkeä, koska se auttaa kalsiumin imeytymistä ruoansulatuskanavasta. D-vitamiinin puute voi estää elimistöäsi saamasta tarpeeksi kalsiumia ja heikentää näin luita.
Monet kaupalliset kauranmaitotyypit ovat myös hyvä B12-vitamiinin lähde. Jotkut tutkimukset ovat yhdistäneet tämän vitamiinin terveisiin luihin ja pienempään osteoporoosin riskiin, tilalle, jolle on ominaista huokoiset luut, erityisesti postmenopausaalisilla naisilla.

Mahdolliset haittapuolet

Vaikka kauranmaidolla on useita mahdollisia terveyshyötyjä, sillä on myös joitain haittoja.

Ensinnäkin tietyt makeutetut tai maustetut lajikkeet voivat sisältää runsaasti lisättyä sokeria, joten pidä kiinni makeuttamattomista vaihtoehdoista aina kun mahdollista.

Lisäksi suurin osa kaupallisesta kauranmaidosta ei ole sertifioitu gluteenittomaksi. Gluteenin saastuttamat tuotteet voivat aiheuttaa ruuansulatusongelmia tytölle.

Jos sinulla on ongelmia gluteenin sulatuksessa, on parasta ostaa kauramaitoa, joka on merkitty gluteenittomaksi. Voit tehdä sen myös itse käyttämällä gluteenitonta kauraa.

Muista, että kotitekoinen kauramaito ei ole rikastettu vitamiineilla, eikä se ole yhtä ravitsevaa kuin useimmat kaupalliset vaihtoehdot.

Kauramaito sisältää myös huomattavasti vähemmän proteiinia kuin sen maitovaihtoehto, ja sen seurauksena se ei todennäköisesti tee olosi täyteläiseksi sen nauttimisen jälkeen.

Toinen kauranmaidon haittapuoli on, että se on yleensä kalliimpaa kuin lehmänmaito. Jos sinulla on budjetti ja haluat kokeilla sitä, on todennäköisesti halvempaa valmistaa se kotona.

Kauranmaito on yleensä turvallista vauvoille ja lapsille. Se ei kuitenkaan ole sopiva rinta- tai lehmänmaidon korvike, koska siitä puuttuu optimaalisen kasvun kannalta välttämättömiä ravintoaineita. On parasta keskustella lapsesi lastenlääkärin kanssa ennen maitovaihtoehdon tarjoamista.

Lähde: HEALTHLINE