Toimitus 5,90€ – Ilmainen toimitus yli 49€ tilauksiin

Miksi meidän pitäisi syödä punajuuria?

Punajuuri on suomalaisille tuttu juures, mutta harva syö sitä säännöllisesti. Punajuuren terveyshyödyistä voi kuitenkin säännöllisesti nautittuna saada yllättävän paljon irti.
Punajuuret sisältävät paljon terveellistä B-vitamiinia, rautaa, mangnesiumia ja kaliumia.
Ne ovat yksi harvoista vihanneksista, jotka sisältävät betalaineja, voimakasta antioksidanttia, joka antaa punajuurille kirkkaan värin. Betalains vähentää tulehdusta ja voi auttaa suojautumaan syöpää ja muita sairauksia vastaan.

c-vitmiini terveys talvi

Verenpaine laskee
Punajuuret sisältävät paljon nitraatteja, jotka helpottavat verenkiertoa. Parhaimmillaan punajuuren säännöllinen nauttiminen voi siten auttaa laskemaan verenpainetta.
Sydämen terveys kohenee
Pinaatin tapaan myös punajuuri sisältää terveellistä antioksidanttia, betaiinia, joka voi auttaa laskemaan riskiä sairastua sydänsairauksiin.
Kestävyyskunto paranee
Punajuuri on erityisen terveellistä kestävyysurheilijoille, ja tuttujen juuresten on todettu voivan parantaa kehon kestävyyttä urheilusuoritusten aikana. Tästä syystä muun muassa monet pyöräilijät nauttivat säännöllisesti punajuurimehua.
Aivotoiminta tehostuu
Koska punajuuren sisältämät ainesosat parantavat verenkiertoa kehossa, on niistä hyötyä myös aivotoiminnalle. Punajuuria nauttimalla voi parantaa muun muassa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.
Maksa kuormittuu vähemmän
Maksa tunnetaan elimistön suodattimena. Maksan työtaakkaa voi kuitenkin yllättäen helpottaa nauttimalla punajuuria, sillä niiden sisältämä betaiini edistää maksan kykyä puhdistaa kehoa.
Vatsan toiminta paranee
Monien muiden juureksien tapaan punajuuret sisältävät paljon kuitua, jolla on vatsan toimintaa parantava vaikutus.

Ravinteet
Punajuurien ravinteita ovat folaatti - vitamiini, joka auttaa pitämään verisuonet terveinä - ja kalium, joka auttaa suojaamaan sydäntäsi.
Ravinteita annosta kohti
Puolikupillinen punajuurta sisältää:  37 kcal

  • Proteiini: 1 gramma
  • Rasva: Alle 1 gramma
  • Hiilihydraatit: 8 grammaa
  • Kuitu: 2 grammaa
  • Sokeri: 7 grammaa

Punajuuret ovat myös erinomainen näiden ravintoaineiden lähde:

  • Folaatti
  • Mangaani
  • C-vitamiini
  • A -vitamiini
  • Kalium 

Kuinka valmistaa punajuuria?
Punajuuret ovat kasveja, jotka kasvavat parhaiten keväällä ja syksyllä. Juuret korjataan, kun lehdet ovat vielä nuoria ja hellävaraisia. Jos haluat makeimpia, hellävaraisimpia juurikkaita, etsi vauvajuurikkaita talvella.

Säilykkeet tai jäädytetyt punajuuret ovat edelleen erittäin ravitsevia. Punajuurijauhe on myös suosittu ravintolisänä.

Punajuuret paahdetaan usein, koska niiden luonnolliset sokerit luovat maukkaan karamellisoitumisen, kun ne paistetaan korkealla lämmöllä. Ne voidaan syödä myös raakana. Raasta ne salaattiin tai tuuleta viipaleet juustolautaselle saadaksesi voimakkaan värin.

Tässä muutamia luovia tapoja nauttia punajuurista:

  • Lisää paahdettuja punajuuria gazpachoon, jotta väri ja maku paranevat.
  • Yhdistä punajuuret kermaisen ricottan kanssa salaattiin.
  • Raasta raa'at punajuuret ja porkkanat ja tarjoa vinegreten kanssa.
  • Mehuta pieni juurikas ja lisää tuoreeseen omena- tai appelsiinimehuun.
  • Tarjoile paahdettuja punajuuria minttujogurtikastikkeen kanssa.