Toimitus 5,90€ – Ilmainen toimitus yli 49€ tilauksiin

Vitamiineja purkista tai superfood?

 Superfood-marjat-berry-vitamiini

Tulevaisuuden ravintolisät tulevat pohjoismaisista marjoista ja kasveista!
Tutkimus vahvistaa, että ravitseva ruoka, jossa on pohjoismaisia marjoja ja kasveja, ovat tulevaisuuden ravintolisiä. Salaisuus on ravintokuitu, jota ei löydy nykypäivän lisäravinteista tai monivitamiineista.

Alicja WolkKarolinska -Instituutin epidemiologia osaston, ravitsemuksen, ruokavalion ja kansanterveyden professorin, mukaan on suuri ero saada antioksidantteja monivitamiinitableteista verrattuna ruokaan. Tabletti sisältää noin kymmenen vitamiinia ja kivennäisaineita, kun taas ruokavalio voi sisältää tuhansia erilaisia antioksidantteja.

Sillä on eroa saannissa. Esimerkiksi, Alicja Wolk sanoo, ruokavalion kautta saatava B -vitamiini folaatti ei imeydy suuremmassa määrin kuin keho tarvitsee. Mutta pillereissä foolihappoa otetaan jopa 100 prosenttia.

Ero on siinä, miten antioksidantit on pakattu. Hedelmissä ja vihanneksissa näitä aineita esiintyy samanaikaisesti ravintokuitujen kanssa. Ruoansulatuskanavassa, etenkin mahalaukun happamassa ympäristössä, ruoansulatuksen aikana muodostuu aktiivista happea, mikä auttaa tätä prosessia. Tämä tarkoittaa, että antioksidantit pysyvät vatsassa ja suolistossa pidemmän aikaa ja voivat neutraloida siellä olevat vapaat radikaalit = antioksidointi. Se, että ravintolisät eivät anna samaa vaikutusta, johtuu siitä, että ne hajoavat liian nopeasti.

Ruoan sisällön tärkeydestä vahvistavat myös monet tutkimukset, jotka osoittavat, että ne, jotka syövät monipuolista ruokavaliota ja runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, kärsivät vähemmän todennäköisesti erilaisista sairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista ja tietyistä syövän muodoista. Jos saamme liian vähän, sairastumme, jos saamme sen oikein, tunnemme olomme hyväksi ja se voi myös ehkäistä sairauksia, mutta jos saamme liikaa, vitamiineista tulee kuin myrkky, joka voi aiheuttaa sairauden pikemminkin kuin estää sitä.

Tietämme, että on parasta ottaa vitamiineja ja kivennäisaineita ruokavalion kautta, mutta ravintolisät ovat välttämättömiä tietyissä tilanteissa.

"Tiedämme tänään, että ravintolisien ostaminen on kuin rahan heittämistä järveen", sanoo Karolinska Institutetin ravitsemusepidemiologi Agneta Åkesson, "Monivitamiinitutkimus osoittaa, että ylimääräisen A-vitamiinin, beetakaroteenin ja E-vitamiinin lisääminen lisää kuoleman riskiä. Pahin oli A -vitamiini, joka lisäsi riskiä jopa 16 prosenttia. C -vitamiinin kohdalla ei voitu nähdä positiivisia tai kielteisiä vaikutuksia, ja sama pätee seleeni -hivenaineeseen.”


Lähde:  Nordic Superfood by Myrberg